Aktív ház

By in
Aktív ház

Az aktív házról általánosságban elmondható, hogy egy olyan ház, amelyik több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt.

Az aktív ház egy komplex rendszerrel valósítható meg, mely saját magának termeli meg a szükséges energiát. Ezt lehetővé teszi a napelemes rendszer, a napkollektor, a hőszivattyús rendszer, és a hővisszanyerő szellőztetés alkalmazása.

Napelemek alkalmazásával a ház saját magának termeli meg a szükséges villamos energiát. A napelemes rendszert úgy kell méretezni, hogy az nyáron a ház éves villamos fogyasztásának nagy részét megtermelje, ilyenkor a többlet energiát a villamos hálózatra a szolgáltató felé visszatáplálja, amit egy ad-vesz mérőórával lehet megoldani melynek feladata, mindkét irányban mérni tudja a villamos áram irányát. A téli kevésbé napos időszakban a nyáron hálózatra kitermelt villamos energiát vételezi vissza a rendszer, amit szolgáltatók egy éves szaldós elszámolással biztosítanak. Tehát csak a termelt, és a fogyasztott áram különbségét kell fizetni. Ez az aktív ház esetén pozitív értékű, tehát több a megtermelt energia, mint a fogyasztott. Legnagyobb hatásfok úgy nyerhető ki a napelemes rendszerből, ha déli tájolással és megközelítőleg 30°-os dőlésszögben telepítjük a paneleket, ez figyelembe vehető a ház tervezése, és építése során.

Az épületek energiafelhasználásának kétharmadát a fűtés teszi ki hazánkban, így egy önellátó háznál elsődlegesen a fűtési igényt kell minél gazdaságosabb módszerrel megoldani.

A ház téli fűtését többnyire egy hőszivattyús rendszer oldja meg melyről általánosságban elmondható, hogy fűtési energiájának 75%-át a környezetből veszi. A maradék részhez pedig villamos áram szükséges, melyet a telepítésre kerülő napelemes rendszer képes ellátni. De a hőszivattyúval nem csak a ház fűtése, hanem használati meleg víz ellátása, és nyári időszakban a ház hűtése is megoldható.

A talajszondás hőszivattyú alkalmazása esetén a rendszer összekapcsolható napkollektorokkal is, melyek nyáron a talajszondás rendszer visszatöltésére szolgál, hogy forrása ne merüljön ki, és ez által élettartama megnövekedjen. A napkollektorok használata továbbá a meleg vízellátásra is segítséget nyújt.

Fontos szempont, hogy a szellőztetés során eltűnő hőenergiának, minél nagyobb részét meg tudjuk tartani. Erre használatos a hővisszanyerős szellőzőrendszer, amely a használt levegőt kivezeti a házból, de annak melegét igyekszik bent tartani. Ezzel a berendezéssel tehát nem fűtünk, és nem hűtünk, csak megőrizzük a hőmérsékletet. Kiépítését tekintve körülbelül 2 méterrel a föld alatt egy 30-50 méter hosszú csőszakaszból épül fel. Ezen a csőszakaszon átvezetésre kerül a levegő, ez által a friss levegő elfűtése, vagy éppen előhűtése történik az évszaktól függően. Így a belső levegő hőtartalma akár 80-90 %-ban visszanyerhető, és elláthatóak a helyiségek friss levegővel. Ennek következtében ez a szellőzőrendszer jelentős szereppel bír az épület energetikájában.

Fontos szempont a megfelelő kényelem, komfort kialakítása is az aktív ház építése során, itt figyelembe kell venni a nappali megvilágítást, a természetes fényt. Ennek a biztosítása a megfelelő helyen, és méretben beszerelt ablakokkal érhetőek el. Komfortot tovább növeli a megfelelő hőérzet, és a szén-dioxid mennyisége, amit az előbbiekben leírt hőszivattyús és szellőztető rendszer biztosít.

Végül pedig meg kell említeni a környezeti szempontot. Figyelembe vehető a ház teljes ciklusa, az anyag előállítástól a bontásig. Törekedni kell az aktív ház minél kisebb környezeti terhelésére, ökológiai lábnyomára. Melyet napelemek használatával, vagy olyan helyen, ahol nincs szükség tiszta vízre, esővizet használva érhető el.

Az előzőekben leírtak alapján elmondható, hogy az aktív házak egy sok mindenben többet tudó rendszer, mint a szintén környezettudatos, fogyasztás minimalizálására törekvő passzív házak.

Alapvető fontosság egy aktív ház építésénél, hogy jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezzen, és megfelelő lehetőleg déli tájolású tetőszerkezet álljon rendelkezésre a napelemek számára. Egy aktív ház építésével egy modern, rezsimentes, környezetbarát akár ökológiai lábnyommentes, és önfenntartó ház valósítható meg.