Napelemes rendszer telepítése, engedélyeztetése

Napelemes rendszer telepítése esetén, ha a kívánt rendszer a szolgáltatói hálózatra csatlakozik, és nem szigetüzemben kerül kivitelezésre tehát szolgáltató hálózattól függetlenül működik, akkor mindenképpen engedély szükséges a helyi villamos energia szolgáltatótól a villamoshálózatra történő csatlakozására.

A telepítésnek és engedélyeztetésnek lépési:

A napelemes rendszer megvalósításának legelső lépése a kapcsolatfelvétel cégünkkel.

Ezután egy helyszíni szemle történik. Feltérképezésre kerülnek a helyi adottságok, a napelem panelek elhelyezési lehetőségei. Meghatározásra kerül, hogy milyen rendszer lenne a legideálisabb figyelembe véve a természeti adottságokat a lehetséges tájolást, dőlésszöget, esetleges árnyékolást.

Ezt követően indul az engedélyeztetési folyamat. A napelemes rendszer hálózatra csatlakozásának szándékát egy igénybejelentővel kezdeményezzük a helyi illetékes villamos energia szolgáltatója felé. E nyomtatvány tartalmazza a megrendelő adatait, a csatlakoztatni kívánt rendszer méretét, fázisszámát.

Az igénybejelentőre válaszul a szolgáltató egy bírálatot ad, melyből kiderül, hogy lehetséges-e a hálózatra történő csatlakozás.

Megkezdődik a tervezés folyamata, valamint egy csatlakozási tervdokumentáció benyújtása a szolgáltató felé, mely egy részletes leírást ad a készíteni kívánt rendszerről.

A tervezés elkészültével egy készletfelmérés történik. Amennyiben nincsenek raktáron a szükséges alkatrészek és rendszerelemek, azok megrendelésre kerülnek.

A következő lépésben megkezdődik a kivitelezés. A tartószerkezet felszerelése, napelemek elhelyezése, inverter bekötése. Elkészül az érintésvédelmi jegyzőkönyv, és a terv jóváhagyásra kerül.

A rendszer telepítési munkálatai után a szolgáltató felé megtörténik a készre jelentés.

A készre jelentést követően, a szolgáltató szerelői kicserélik a meglévő villanyórát, egy ad-vesz típusú mérőórára, vagy ha már ilyen típusú mérőórával rendelkezik, az átprogramozásra kerül, és üzembe helyezik. Ezzel a mérőórával már képesek mérni a fogyasztott, és a hálózatba betáplált villamos energiát. Így a szolgáltató által biztosított szaldós elszámolás történik innentől.

A mérőóra beszerelésével a napelemes rendszer bekapcsolható, üzemeltethető.

Látható, hogy a teljes folyamat viszonylag sok lépésből áll. Ezen lépések nagyban függenek a szolgáltatótól, a különböző bejelentett dokumentumok jóváhagyása viszonylag sok időt vehet igénybe. Így egy napelemes rendszer teljes elkészülte a kapcsolatfelvételtől nem 1-2 hetet vesz igénybe, hanem több hónapot körülbelül fél évet. Ennek idejével mindenképpen számolnia kell annak, aki napelemes rendszer kialakítását tervezi.