Tartószerkezet

napelem tartószerkezet

Egy napelemes rendszer elengedhetetlen része a megfelelő tartószerkezet kiválasztása. A tartószerkezetre történik a napelem panelek elhelyezése.

A napelemek telepítése során megkülönböztethetünk földre, és tetőre történő telepítést. Mindkét esetben különböző szerkezetet kell alkalmazni.

Földre történő telepítés esetén a tartószerkezetek kaphatnak betonozott talpakat, vagy talajba történő csavarozást.

A tetőn való elhelyezés esetén figyelembe kell venni a tető meredekségét, így egy lapostetős telepítés esetén plusz dőlésszöget kell adni a napelemeknek, ahol ezután figyelni kell a napelemek egymáshoz viszonyított távolságára, nehogy árnyékolás lépjen fel közöttük. Ebben az esetben a tartószerkezetek ballasztsúlyozást igényelhetnek a széllökések elleni védelem céljából, ekkor meg kell vizsgálni a tetőszerkezetet, hogy elbírja-e ezt a többletsúlyt. Míg egy ferdetetőn jellemzően a tető vonalán helyezkednek el a panelek, külön dőlésszöget nem igényelnek, így ballasztsúlyozásra sincs szükség.

A tartószerkezetek jelentős környezeti hatásoknak vannak kitéve, így fontos, hogy megfelelő minőségű tartószerkezet kerüljön kialakításra, hiszen a legzordabb időjárási viszonyok között is stabilan kell tartaniuk a napelemeket. Komoly problémát okozna, mind anyagilag, mind időben, hogyha nem megfelelő tartószerkezet miatt (pl. korróziós problémák) le kéne szerelni a napelemeket, majd egy másik szerkezettel visszaszerelni. A korrózió elkerülése érdekében a minőségi szerkezetek anyaga alumínium.

A tartószerkezet kiválasztásakor figyelembe kell venni továbbá a tető anyagát, így más szerkezet szükséges például egy cseréptető, vagy lemeztetőn való elhelyezés esetén.

Leggyakrabban cseréptetőre történő elhelyezés valósul meg, ekkor a rögzítés kampókon keresztül történik, így nem szükséges nagy cserépfelületet mozgatni, leszedni, csupán a rögzítési pontokon kell elmozdítani a cserepeket, majd azok visszahelyezhetők. A kampókra kerülnek rá az alumínium sínek, melyekre már a napelemeket helyezik el, azokat különböző leszorítókkal rögzítik, így megfelelő stabilitást biztosítva.

napelem tartószerkezet földre