Napelemes rendszer karbantartása

A napelemeket szabadtéri elhelyezése miatt számos környezeti hatás éri. Ugyan kialakításuk, elhelyezésük, dőlésszögük miatt jól alkalmazkodnak a környezeti hatásokra, de időnként minimális karbantartást igényelnek.

Karbantartásának, tisztításának okai lehetnek városi telepítés következtében por lerakódása, vagy egy szélvihar okozta por, homok lerakódása a felületre. A környező fákról lehulló falevelek valamint a madárpiszok is, ahogyan az autó szélvédőjén, úgy a napelemek felületén is megtapadhatnak. Ennek következtében az egyes cellákat melegíthetik, működését zavarhatják.

Bár az eső segítségünkre van a panelek tisztításában célszerű évente, kétévente mégis megtisztítani a paneleket. Erősen poros környezetben (pl. földutak mellett) akár több alkalommal is. Hiszen a szennyeződések nehezítik a fény útját a cellához való eljutásban, ennek következtében hatásfokuk romlanak. Általánosságban elmondható, hogy 5 % is lehet az az érték mellyel csökken a teljesítmény, a nem megfelelő tisztaságú panelek miatt.

Tisztítását a nyári évszak elé érdemes időzíteni, hiszen akkor nyerhető ki a legnagyobb teljesítmény a rendszerből és akkor szeretnénk, hogy a leghatásosabban termeljen. Karbantartást a reggeli órákban kell végezni, hiszen ekkor még nincsenek felmelegedve a panelek, ez által elkerülhető a tisztítás által okozott hőmérsékleti behatás.

Tisztítás során sok tényezőre figyelni kell. Nem alkalmazható maró hatású folyékony tisztítószer, továbbá száraz törlő tisztítás sem ajánlott, hiszen ez karcokat okozhat a felületen.
A nedvesítésre lágy vizet lehet használni, amelyik ásványi anyagoktól mentes (desztillált víz). Ami akár a gyártó által javasolt, akár speciálisan erre a célra gyártott tisztítószerrel alkalmazható, egy puha szivaccsal, vagy ruhaanyaggal végezhető.

A csapvízzel való tisztítás csak további problémákhoz vezet, mivel miatta vízkő rakódik le. Továbbá nagynyomású mosó berendezéssel sem ajánlott tisztítást végezni, szintén könnyedén karcokat vihet fel a napelem panelek felületére.

Téli időszakban a rárakódott hó nem szokott gondot okozni, a dőlésszöge miatt szinte mindig rövid idő alatt lecsúszik a hóréteg róla. Emiatt nem kell letakarítani, nehogy sérülést okozzunk a panelnek, de legfőbbképpen magunknak, hiszen ilyenkor a rendkívül csúszós felület miatt könnyedén mi magunk is megcsúszhatunk. Nem kell meleg akár forró vízzel leönteni, sózni, vagy kaparni ezekkel csak károsítjuk a napelemet.

Az inverter egy védettebb helyen kerül telepítésre, ezért kevesebb környezeti behatás éri, viszont a por rá is károsan hathat. A szellőző rendszerében megtelepedhet, ez által elzárva a levegő útját. A Wifi-vel ellátott inverterek többnyire jelzik, hogyha karbantartási igényük van. 

További előnye a Wifi-s megvalósításnak, hogy az előző évekkel összevetve megállapítható, hogyha kevesebb energiát termel az adott évben, időszakban, akkor célszerű letisztítani a panelek, hiszen a teljesítmény csökkenésnek egyik oka lehet, hogy koszosak a panelek és nem jut elég fény a cellákra.

Karbantartás alatt szakember tovább ellenőrizheti a vezetékeket, nincs-e rajtuk sérülés, ellenőrizheti a földelés minőségét, vagy a kötéseket is.