Hogyan használd fel az otthonfelújítási programot okosan?

By in

Az otthonfelújítási program egy remek lehetőség a családok számára, hogy fejlesszék otthonaikat. Nagycsaládosként számomra a fejlesztés nem az otthonom esztétikájára vonatkozik, hanem arra, hogy hogyan tudnám, minimálisra csökkenti a havi kiadásaimat, azaz a rezsimet. A célom az, hogy minél kevesebbet fizessek a vállalatoknak. Az el nem költött pénzt pedig a családom jövőjére tudom fordítani.

Ebben a cikkben azt szeretném bemutatni, hogy én három gyermekes apaként, hogyan fogom felhasználni, illetve hogyan használnám fel az otthonfelújítási támogatást. Olyan otthonokra gondolok, melyekben az „alap dolgok” rendben vannak, mint a statika, a tető, víz, stb., tehát ezekre már nem kell költeni.

Miről fogunk beszélni?

 

Fejleszd az otthonod energetikáját

energetikai besorolas
Energetikai besorolási osztályok (forrás)

A családok kiadásainak jelentős részét a fűtés költségei teszik ki, amely fakadhat a ház rossz szigeteléséből vagy az elavult, nem hatékony fűtési rendszerből. A kettő kombinációja pedig egy pénznyelő.

Édesanyám háza még a 80-as években épült, B30 téglából, szigetelés egyelőre nincs és vegyestüzelésű kazánnal fűt. Egy hideg téli időszakban úgy hordja a kazánra a fát és a szenet, mint egy hajó kazánfűtője. De, még így sincs olyan meleg, hogy pólóban kényelmesen el lehet lenni.

Az első tanács, ami jönni szokott, hogy fejleszteni kell a fűtést, be kell kötni a gázt vagy elektromos fűtésre kell váltani. A probléma az, hogy lehet a fűtés szuper hatékony és kényelmes, ha a megtermelt hő hipp-hopp elillan a házból.

Tehát, az első lépés a megfelelő szigetelés létrehozása, nyílászáró csere, falak és akár a padlás szigetelése.

Összegezve: Ha az otthonom nem rendelkezne korszerű szigeteléssel, biztosan erre költeném az otthonfelújítási program jelentős részét. Ez egy nagyon fontos lépés a rezsicsökkentés felé.


Fűtési rendszer korszerűsítése

hőszivattyúk
Hőszivattyú

Vegyestüzelésű kazán kiváltása, kiegészítése

Tételezzük fel, hogy a ház megfelelően szigetelt, de vegyes tüzelésű kazánt használunk melyet fával vagy szénnel tüzelünk. Aki, így fűt az tudja, hogy a fűtőanyagok ára évről-évre jelentősen növekszik, akár 10-20%-ot is. Az én véleményem szerint pl. 1 mázsa akácfa az elkövetkező 5-10 évben közel lesz a 10 ezer forinthoz.

Én is ugyan ebben a cipőben járok. Jelenleg szénnel tüzelek, de van egy 1 köbméteres puffertartály. Mivel a rendszerem elég hatékony és a ház fele padlófűtéses, ezért naponta egyszer gyújtok be és kész. A nap folyamán egyenletes hőmérséklet van.

Akkor mégis miért akarom fejleszteni?

Amint már említettem a fűtőanyagok ára jelentősen fog növekedni, sőt talán néhány év múlva be is tiltják. Ezért én az otthonfejlesztési programot napelemes rendszer, illetve elektromos fűtés kiépítésére fogom használni pl. klíma, hőszivattyú, norvég panel vagy infrapanel esetleg elektromos kazán. Még nem döntöttük el.

A terv az, hogy az enyhébb időszakokban az elektromos fűtés fog dolgozni, a zimankós időszakban pedig besegít. Persze, a kényelem se elhanyagolható.

Szerencsére a tetőm tájolása alkalmas egy nagyobb napelemes rendszer felszerelésére, amelynek termelése jelentősen támogatná az elfogyasztott elektromos áramot.

Miért nem a gázt köttettem be?

Tudom, hogy a gáz jelenleg a leghatékonyabb fűtési módszer, de a kiépítés, a kazán és sok más egyéb költség miatt, amely jelentős tétel, nem fogom bekötettni. És, persze nem célom gázszámlát sem fizetni utána.

Összegezve: Ha vegyestüzelésű rendszered van jelenleg, érdemes elgondolkozni az elektromos fűtésen melyet használhatsz fő, illetve kiegészítő fűtésként is. Egy megfelelően méretezett napelemes rendszerrel egy igazán költség hatékony megoldás.

Gázfűtés kiváltása vagy kiegészítése

A helyzet nagyon hasonlít az előzőre, annyi különbséggel, hogy a komfort és hatékonyság sokkal jobb ebben az esetben. A gázzal az egyik problémám az, hogy függünk a vállalatoktól. Ha emelni akarnak, emelnek. Nem tudunk mit csinálni, fizetünk és kész.

Összegzés: Ha gázfűtésem lenne, akkor is valószínűleg elgondolkoznék az elektromos fűtés napelemes rendszer kombináción. A napenergia ingyen van és egy jól megtervezett napelem, illetve elektromos fűtési rendszer jelentősen csökkentené a gázszámlát vagy akár ki is válhatná.


Napelemes rendszer telepítése

napelemes ház

Ha rendelkezünk megfelelő méretű és tájolású tetővel, akkor az otthonfelújítási program egy részének felhasználása napelemes rendszer telepítésére is jó ötlet. A nap energiája ingyen van, és ha egyszer felkerülnek a panelek a tetőre, akkor azok 25-30 évig legalább termelni fognak. (Napelem rendszer számítása itt.)

Amint már említettem a megtermelt energiát el lehet használni fűtésre, vagy a villanyszámla kiváltására.

Ha magamból indulok ki, akkor biztosan megéri. Jelenleg, kb. 24 000 ft villanyszámlát fizetek havonta. Mivel déli tájolású a tetőm, ezért egy kb. 7 kW-os rendszer kiváltaná az a villanyszámlát. Egy ilyen rendszer ára kb. 2,3 millió Ft, az állam visszaadja a felét, így 1,15 millió Ft-ba kerül. Tehát, így 4-5 év alatt megtérül a rendszer ára. És még legalább 20 évig termelni fog, ami legalább 6 millió forint megtakarítás.

Az otthon felújítási program miatt azonban érdemes minél nagyobb rendszeren gondolkozni. A megtermelt energiát el lehet használni fűtésre és számolni kell azzal, hogy a jövőben az energiafogyasztásunk csak növekedni fog pl. elektromos autó. Ez különösen igaz a kisgyermekes családokra. Ahogy nőnek a gyerekek az energia igény is csak nőni fog.

És ne feledjük, az otthonfelújítási programot csak egyszer lehet igénybe venni. Tehát, ha alul méretezzük a rendszert, a bővítésre már nem kapunk semmi támogatást.

Összegzés: Egy napelemes rendszerre érdemes úgy tekinteni, mint egy hosszú távú befektetés, amely nap, mint nap nyereséget termel nekünk. És mivel az 50%-t visszakapjuk a rendszerünknek a megtérülés jelentősen lerövidül.


Használd ki a kedvezményes hitelt

Az egyik nagy akadálya az volt, amikor elsőnek kijött néhány részlet az otthonfelújítási programról, hogy a támogatás utófinanszírozott lesz. Sajnos a családok többségének, nincsenek millióik elrakva, így kiestek volna a támogatásból.

Szerencsére a kormány lépett és kedvezményes, támogatott hitelt biztosít a családok számára, így ez az akadály is elgördült.
Nem buzdítok senkit hitelfelvételre. Én is lakáshitelt fizetek már hosszú évek óta, éppen ezért is a fókuszálok annyira a rezsicsökkentésre. De, az tény, hogy az állam által nyújtott hitel sokkal biztonságosabb és olcsóbb, mint ha bankoktól vennénk fel.


Végszó

Lehet, hogy túlságosan „anyagiasan” közelítem meg az otthonfelújítási támogatás felhasználását. Igen, elkölthetném új kerítésre, garázsra meg egyéb másodlagos dolgokra, de ezeket a fejlesztések által generált megtakarításokból fogom inkább fedezni. (Persze, ez a feleségemnek nem nagyon tetszik ☺).

Mindent összevetve az otthonfelújítási program egy remek lehetőség, amit ki kell használni, de okosan. Mielőtt belevágnál, alaposan gondold át, hogy mire fogod költeni.

Ha bármilyen kérdésed van, tedd fel lent vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.