5 KW napelem rendszer – Mire elég, Árak és Termelés

By in

Ez egyik leggyakoribb méret az 5 KW napelemes rendszer. Ez valószínűleg, abból fogad, hogy lakosság többségének a villanyszámla kiváltásához ekkora méretű rendszerre van szüksége.

Nézzük meg részletesen ezt a rendszer méretet.

Mennyit termel egy 5 KW napelem rendszer évente?

Az egyik legfontosabb tényező egy rendszer hatékonyságát illetően az a napelemek tájolása. Minél délebbi a tájolás, annál magasabb a teljesítmény.

Nézzünk meg egy pontos példát, a fotovoltikus földrajzi információs rendszer segítségével. A példánk, egy Debreceni ingatlan, 35 dőlésszögű tetővel, átlagos rendszerrel.

Déli tájolás esetén a várható termelés 5837 kWh/év. A grafikonon jól látszik, hogy a rendszer márciustól szeptemberig mennyire hatékonyan termel.

5KW déli termelés
Termelés déli tájolás esetén

 

Délkelet és délnyugat esetében, természetesen már csökken a termelés, 5484 kWh/év, de még mindig hatékony a rendszer.

5 KW délkeleti délnyugati termelés
Délkeleti vagy délnyugati tájolás

 

Természetesen a keleti, illetve nyugati tájolás hozza a legalacsonyabb eredményt 4611 kWh/év termeléssel. Ezen tájolások esetén érdemes nagyobb rendszert telepíteni, ami fedezi a szükséges energiaigényt.

5KW kelet nyugat termelés
Keleti vagy nyugati termelés

Természetesen, ezek az értékek változhatnak a napelemes rendszer műszaki tartalmától függően, a földrajzi elhelyezkedéstől és egyéb tényezőktől. De, optimális esetben ezek az értékek reálisak.


Mekkora villanyszámla kiváltáshoz elég 5 KW?

Ez előbbiekben kiszámoltuk a várható termelést égtájanként, ebből következik, hogy 38ft/kWh-val számolva (átlag):

  • Déli telepítés esetén: 5837kWh×38ft/12= 18 483,83 Ft
  • Délkelet vagy délnyugat telepítés: 5484×38ft/12=17366 Ft
  • Keleti vagy nyugati telepítés: 4611 kWh×38ft/12=14601,5 Ft

 

Tehát elmondhatjuk, hogy egy 5 KW napelem rendszer átlagban egy 15-16 Ft villanyszámla kiváltására alkalmas.


5 KW rendszer árak

Egy, ekkora rendszer ára természetesen nagyban függ a műszaki tartalomtól, azaz milyen napelemeket és invertert fogunk használni.

Az ExtremeSolar kínálatában három csomagból választhat:

  • Optimum: 1.8 millió
  • Prémium: 1.95 millió
  • Smart: 2,44 millió

 

Természetesen az árak csak tájékoztató jellegűek és pontos helyszíni felmérés szükséges a pontos csomag, illetve ár meghatározásához. Itt kérheti az ingyenes felmérést, illetve árajánlatot.

Azonban ne feledje, hogy az otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően, most a napelemes rendszerének költségének a felét az állam visszatéríti. Ez által a megtérülési idő radikálisan csökken. Tudjon meg többet a támogatásról itt.


Miért érdemes 5 KW-nál nagyobb rendszert telepíteni?

Az egyik jellemző hiba, hogy a tervezésnél tulajdonosok csak jelenlegi fogyasztásra méretezik a rendszert. Aztán néhány év múlva, a megnövekedett energiafogyasztás miatt, bővíteni szeretnék a rendszerüket, amely sokszor jelentős többlet költségekkel járhat.

Megjegyzés: Az otthonfelújítási támogatást is csak egyszer lehet igénybe venni.

A tervezésnél vegyék figyelembe, hogy a megtermelt villamos energiát fűtésre is fel lehet használni, illetve egy nagyobb rendszer esetében ez egy KW-ra jutó ár is alacsonyabb. Az állami támogatás pedig jelentős segítséget nyújt, hogy egy nagyobb, hatékonyabb, hosszútávon jövedelmezőbb rendszerre tegyünk szert.


Összegzés

Remélem a fenti levezetés segített Önnek, hogy mire is „jó” egy 5 KW napelem rendszer. Természetesen, bármilyen kérdésére szívesen válaszolunk, keressen minket bátran.

Ismer másokat, akik hasznosnak találnák ezt a tartalmat? Ha igen, kérjük, ossza meg!