Miért érdemes az otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer telepítésére fordítani?

By in

A magyar családok kiadásainak egy jelentős részét a rezsi teszi ki, legfőképp a villanyszámla és a fűtés. Az én esetemben ez közel fél millió forintos kiadást jelent évente.

A poén az, hogy ezen a két költségen tudunk a legtöbbet csökkenteni. Mi kell hozzá? Egy megfelelően méretezett napelemes rendszer. Miért ne használnánk ki az ingyenes napenergiát? És, ami még jobb a napelemes rendszerünk 50%-át az most az állam vissza is téríti az otthonfejlesztési program keretében.

Megjegyzés: A példákban nullszaldóval számolunk. Ez azokra vonatkozik, akik 2021.07.01. előtt kötik meg a villamosenergia-vásárlási szerződést. Továbbá figyelembe vesszük az 50% állami támogatást és 38 Ft/kWh-val számolunk.

Villanyszámla kiváltása

A legtöbben a villanyszámla kiváltása miatt telepítenek napelem rendszert. Ez különösen, igaz olyan „nagy” felhasználókra, mint én, aki közel 23.000 Ft fizet havonta.

Nézzük meg az én példámat:

Ha 38 Ft/kWh vesszünk figyelembe, akkor az én éves fogyasztásom 7263 kWh. Azaz, olyan rendszert kell kiépíteni, ami fedezni fogja a fogyasztást.

A tető tájolása nagyban meghatározza a rendszer méretet. Déli fekvés esetén kevesebb napelemet kell telepíteni, és ahogy a tájolás fordul nyugatra vagy keletre egyre többet.

Ennél a példánál maradva:

  • Déli tető: 6.60 kW
  • Délkelet vagy délnyugat: 7.26 kW
  • Kelet vagy nyugat: 7.92 kW

Tehát, ha átlagot veszünk, akkor egy 7-8 kW-os rendszer szükséges.

Nézzük meg az árakat:

Az ExtremeSolar 7 kW–os optimum csomagja 2.3 millió Ft, a 8 kW pedig 2.5 millió Ft. Részletes árajánlatunkat itt kérheted.

Az én tetőm tájolása teljesen déli, tehát én egy 7 kW rendszert fogok választani és igénybe veszem az otthonfelújítási támogatás. Tehát, a rendszer nekem 1.15 millió Ft-ba fog kerülni.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetésem?

1150000/23000=50 hónap, azaz egy kicsit több mint 4 év.

Mennyit fogok megtakarítani az évek alatt?

A napelemekre 25 év termelési garanciát adnak, persze ennél sokkal tovább termelnek, de maradjunk ennél az értéknél.

A negyedik évtől kezdve a termelés már haszon, ami azt jelenti, hogy a rendszer 23000 Ft×12 hónap×21 év hasznot termel, ami 5.796.000 Ft jelent.

A hitelesség miatt számoljunk bele egy inverter cserét is kb. -500.000 Ft és egyéb költségeket pl. tisztítás. Akkor is legalább 5 millió forint hasznunk, amit amúgy az elektromos áram szolgáltatónak fizetnénk ki.

Az én terveim szerint ezt a megtakarítást a gyermekeim oktatására fogom költeni. Még kicsik, de remélem nagyra törő terveik lesznek és valami jó suliba, akarnak majd menni. És, akkor apának ki kell nyitni a pénztárcáját rendesen. ☺

Összegezve: A fenti példából látszik, hogy én napelem rendszer telepítését inkább egy befektetésnek tekintem. Miért fizetnék a szolgáltatónak, ha ott a nap?


Miért érdemes nagyobb napelemes rendszert telepíteni?

nappali fűtése légkondival
Nappali fűtése légkondival

Az egyik jellemző hiba, hogy az emberek csak a jelenlegi igényeikhez terveztetik meg a napelem rendszerüket. Tehát, nem számolnak a jövőbeli energiaszükséglet növekedésére pl. elektromos autó. Nem veszik figyelembe, hogy a napelemek által termelt energia felhasználható fűtésre is pl. klíma, norvég panel, infrapanel, stb., melyek hatékonyan támogathatják a már meglévő fűtést vagy akár ki is válhatják azt.

Aztán évek múlva szeretnék bővíteni a már meglévő rendszerüket, amely sokszor jelentős többletköltséggel jár.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy az otthonfejlesztési programot csak egyszer lehet igénybe venni. Tehát az esetleges jövőbeli bővítésre már egyáltalán nem kapunk támogatást.

Egy harmadik tényező, ami nagyobb napelem rendszer mellett szól az egy kW-ra jutó ár. Minél kisebb egy rendszer, annál magasabb az egy kW-ra jutó összeg. Míg egy 5 kW-os rendszer kb. 1.8 millió, addig egy 10 kW-os kb. 3 millió.

Nézzünk meg egy példát, ami szintén rám vonatkozik.

Nagy déli fekvésű tetőm van, ami lehetővé teszi, hogy egy 10 kW rendszer telepítsek.

Fentebb kiszámoltuk, hogy egy 7 kW rendszer kell a villanyszámlám kiváltására, ami még túl is termel. Ha 10 kW rendszert telepítek, akkor az éves termelés kb. 11.000 kWh lesz a déli fekvés miatt. Az éves fogyasztásom kb. 7200 kWh, azaz lesz durván 4000 kWh túltermelésem.

Mit fogok csinálni ezzel a +4000 kWh-val?

Elfűtöm!

Mivel az otthonfejlesztési program támogatja a fűtéskorszerűsítést is, ezért az elektromos fűtéshez szükséges dolgoknak a felét is visszakapom. Még nem döntöttem el, de valószínűleg infrapaneleket és egy klímát fogok használni kb. 700.000 Ft

Nézzük meg a költségeket, ha igénybe veszem az otthon felújítási programot.

A 10 kW-s rendszer végső ára 1.5 millió Ft, a fűtés pedig 350.000 Ft.

Gyakorlatilag kevesebb, mint 2 millió forintból van egy napelem rendszerem, ami fedezi a villanyszámlámat és jelentősen besegít a fűtés költségeinek csökkentésbe.

Összegzés: Ha van terület ahová napelemeket lehet telepíteni, gondolkozz el egy nagyobb rendszeren. Hosszútávon még jövedelmezőbb és a támogatás jelentősen csökkenti a beruházás árát is.


Zárszó

Az otthonfelújítási támogatás egy kiváló lehetőség, hogy hosszú távon sokat megtakarítsál egy jól megtervezett napelem rendszerrel, melyet családodra tudsz fordítani. Ha kérdésed van, vedd fel a kapcsolatot velünk vagy kérd árajánlatunkat itt.

Ha tetszettek a tippjeim, kérlek oszd meg ismerőseiddel.