Az infrapanel fűtés ismertetése - Működés, Fogyasztás és Előnyök

By in
Az infrapanel fűtés ismertetése - Működés, Fogyasztás és Előnyök

A fűtéskorszerűsítés legegyszerűbben megvalósítható módja az elektromos árammal működő infrapanellel történő elektromos fűtés módszer alkalmazása. Komolyabb szerelési, bontási munkálatok nélkül rendkívül gyorsan felszerelhető. 230 V feszültségről működő, konnektorra csatlakoztatható eszköz. Kényelmi szempontból is ideális választás, hiszen nincs szükség az eszköz karbantartására.

Ebben a cikkben az alábbiakról fogunk beszélni:

 

Az infrapanelek működése

infrapanel mukodesi elve ábra
Kredit: suryaheating.co.uk

Az infrapanel tulajdonképpen egy tábla alakú fűtőtest melynek vastagsága általában 2cm körül van. Elhelyezése történhet a mennyezetre, ez által egyenletes hőleadást biztosítva a teljes szobára, valamint amennyiben nincs lehetőség mennyezeti telepítésre például a szerkezete miatt, úgy oldalfalra is helyezhetők a panelek.

Működése az infravörös sugárzáson alapul, a távoli infravörös tartománynak nincsen se fénye, se káros mikrohullámú sugárzása tisztán hőt közöl, ezt a tulajdonságát használja ki. Ennek következtében hatásfoka közel 100%, nincsenek számottevő veszteségek.

Az infrapanel nem a levegőt melegíti, hanem az általa keltett sugarak a szilárd tárgyakban nyelődnek el azokat felmelegítve. Ez az egyik nagy előnye a hagyományos fűtési módszerekkel ellentétben, ahol magát a levegőt melegítjük. Abban az esetben a levegőhöz képest a tárgyak hidegebb hőmérsékletűek, ezért a környezetükből hőt vonnak el, hűtve ez által a levegőt. Míg az infrapanel esetében először a tárgyak felmelegítése történik, és a felmelegített tárgyakon keresztül a levegő is melegítésre kerül.

Ennek következtében akár 3-4°C magasabb hőérzetet biztosít, ugyanazon a hőmérsékleten, mint például egy konvektoros fűtés esetén.

hagyomanyos és infravoros futes
A radiátor és infravörös fűtés közötti különbség

 

Az által, hogy a tárgyakat melegíti fel, amikor kikapcsol az infrapanel a meleg tovább megmarad a szobába, mivel a felmelegített tárgyak tovább tarják hőmérsékletüket, később hűlnek ki. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ekkor a szobában található tárgyak érzésre is melegebbek lennének, ugyanazt a hőmérsékletet érzékeljük megfogásukkor, mint a szoba levegőjének hőmérséklete azzal a különbséggel, hogy a hagyományos fűtés esetében a tárgyak hidegebbek maradnak.

Különösen alkalmas nagy belmagasságú helyiségek fűtésére, mivel míg a hagyományos fűtési módszerekkel a levegőt fűtjük, és a meleg levegő felfele áramlik, ez által elsőként a szoba tetejét, és azon területét fűtjük fel, ahol sosem tartózkodunk. Valamint akár több Celsius fokos különbség is lehet egy szoba felső, és alsó levegő hőmérséklete között. Ez által, hogy az infrapanel nem közvetlen a levegőt melegíti ez a fajta probléma is elkerülhető, egyenletes hőmérséklet érhető el az adott helyiségben. Az infrafűtés esetében a porkeringetés veszélye sem áll fent, hiszen nem történik levegőkeringetés az eszköz használatával.

Elgondolkodott a telepítésen? Nézze meg infrapaneleinket itt.


Mennyi az infrafűtés fogyasztása?

Fogyasztása tulajdonképpen csak a ház szigetelésén múlik, hiszen így, hogy a tárgyak is felmelegítésre kerülnek nincs, ami tovább elszívná, hűtené a levegő hőmérsékletét csak a külső környezet felé elszökő meleget kell pótolni. A ház minél jobban tarja a hőt, annál kevesebbszer kell bekapcsolnia a panelnek. Általánosságba elmondható egy jó szigetelésű házban, ahol a hőveszteség minimális, hogy fogyasztása nagyon energiatakarékos.

Magának a panelnek a teljesítménye külön nem szabályozható, bekapcsolásakor mindig a névleges teljesítményt adja le. Ez nem azt jelenti, hogy a végtelenségig melegíti a helyiséget, a kívánt hőmérséklet beállítása egy programozható termosztáton keresztül történik, így minden szoba külön vezérelhető, különböző hőmérsékletűre beállítható.


Hova lehet telepíteni infrapaneleket?

Viszonylag alacsony beruházási költséggel beszerezhetőek. Megfelelő méretezéssel egész lakás felfűtésére is alkalmas lehet. Mivel közvetlenül a fűteni kíván szoba mennyezetére, vagy falára történik az elhelyezése, így nincs szükség gépészetre, gépészeti helyiségre, értékes területeket megspórolva ez által. Továbbá, könnyen szerelhető.

A szoba gyors felfűtésére képes, így előnyös lehet akár szállodák, panziók szobáinak felfűtésére is, ahol egy váratlan foglalás esetén kell gyorsan felfűteni a szobát a vendég számára. Alkalmas lehet továbbá nyaralók, hétvégi házak fűtésének ellátására is, ahol többnyire nincs kivezetve gázfűtési lehetőség, és csak ideiglenesen tartózkodunk emiatt nem szükséges komoly gépészeti rendszer kialakítása.


Mi az infrapanel fűtés hátránya és előnye?

Napjainkban elmondható, hogy habár még a gáz ára alacsonyabb az áramhoz képest.

A beruházási költségeket tekintve viszont sokkal olcsóbban kialakítható közvetlenül környezetet nem szennyező, és szinte bárhol elhelyezhető fűtési lehetőséget kínál az infrapanellel történő fűtés. Ahogyan minden elektromos fűtési rendszer esetében úgy itt is igaz, hogy napelemes rendszerrel kombinálható, emiatt üzemeltetési költsége jelentősen mértékben, akár nullára csökkenthető.

Az előzőekben ismertetettek alapján tehát érdemes fontolóra venni az infrapanel kínálta lehetőségeket, amennyiben fűtéskorszerűsítésben, építkezésben gondolkozunk, amikor nem áll fenn gázhálózat a rendelkezésünkre, vagy éppen gyorsan fel kell fűteni egy adott helyiséget.