Elektromos kazán

By in
Elektromos kazán

Ha a fűtési rendszerünk szeretnénk megújítani, korszerűsíteni érdemes fontolóra venni az elektromos kazánnal történő fűtési lehetőséget.

Mivel napjainkban az elektromos áram már szinte mindenhol elérhető, szemben a gáz lefedettséggel, így célszerű ezt a villamos energiát fűtési célokra is alkalmazni. Egyfázisú, és háromfázisú villamos hálózatról is üzemelő készülékekkel találkozhatunk.

Az elektromos kazán feladata, hogy villamos áram segítségével olyan fűtővizet állítson elő mellyel megoldható lakásunk felfűtése padlófűtéssel, vagy radiátoros fűtőtest segítségével. Valamint az úgynevezett kombi készülékekkel megoldható akár a használati meleg víz tehát a fürdővíz, mosogatóvíz előállítása is. Ezt a feladatot a multi készülékek úgy oldják meg, hogy két külön körrel rendelkeznek, egy kör a fűtésre, egy kör a használati vízre van tervezve. A két kört külön kezeli, nem egyesíti a két külön funkció számára használatos vizet. A használati víznek egy külön erre a célra használt nagyobb víztárolója van. Vezérlése szoba termosztáttal történik, mely több fokozatban képes állítani a víz fűtését.

Működése során a kazán hőcserélőjében található fűtőpatronok állítják elő a hőt. Ezek továbbadják a hőt a víznek, mely vizet egy szivattyú küld a megfelelő helyiségekbe, ahol a fűtés történik, vagy padlófűtéssel, vagy radiátorral. Ez által egy központi fűtőelemként működik.

Előnye a hagyományos gázfűtési módszerekkel szemben, hogy nincsen szükség engedélyeztetésre. Amennyiben a meglévő kazán cserére szorul, az sok esetben a kémény cseréjével is járhat, melynek a költsége igen magas. Ezzel szemben az elektromos kazánhoz nincs szükség kéményre, így az éves kéményseprői ellenőrzésre sincs szükséges, és átalakítással összekapcsolható a már meglévő fűtési rendszerrel, ezzel további költségeket megspórolva.

Elhelyezését tekintve elmondható, hogy szinte bárhová elhelyezhető a lakásban. Persze vannak praktikussági szempontok melyeket érdemes figyelembe venni. Telepítéséhez nincs szükség engedélyre, mivel nincs égés, így működéséhez nincs szükség kéményre és kéményseprői szakvéleményre sem. Tovább könnyíti elhelyezést, hogy tulajdonképpen egy konnektorról működtethető, figyelembe véve annak terhelhetőségét, szemben például egy hőszivattyús rendszerrel, melyhez viszonylag komolyabb gépészet szükséges.

Azáltal, hogy nincs égés, nincsenek káros termékek működése közben, így környezetvédelmi szempontból is előnyösebb megoldás, mint a gázkazán használata, továbbá az élettartama is hosszabb, nem mellesleg nem kell tartani az égés által keletkezhető káros gázok megjelenésétől sem, ezáltal sokkal biztonságosabb, mint egy gázkazán. Általánosságban elmondható, hogy ezeknek a készülékeknek a zajszintje meglehetősen alacsony.

Amennyiben új ház építése során kerül kiépítésre úgy nincs szükség a gázcsövek kiépítésére, és egyáltalán nem kell kéményt kiépíteni. Az által, hogy bárhova elhelyezhető, és kompakt mérete miatt nem szükséges külön kazánhelyiséget fenntartani, mellyel értékes alapterület nyerhető.

Az elektromos kazán alkalmazható a teljes lakás fűtésére, és csak tartalék fűtésként is, például egy hőszivattyús rendszerrel kombinálva annak tartalékaként üzemeltetve.

Teljesen automatikus működésre képes, emiatt egy nagyon komfortos, kényelmes megoldást biztosít, hiszen nincs szükség energiahordozó tárolásra. Tehát nem kell fát beszerezni, tárolni, azt összevágni, felkuglizni, és folyamatosan adagolni, mint egy hagyományos fűtési módszernél ezzel is időt, és helyet megtakarítva.

Szintén jó megoldás az elektromos kazán használata a hétvégi házaknál, nyaralóknál, ahol legtöbb esetben van villamos hálózat, viszont gáz a legtöbb esetben nincs, és csak időszakos fűtésre van szükség. Megfelelő választás továbbá kisebb lakások teljes felfűtésére is, hiszen ekkor kevés az a terület, amit fel kell fűtenie így az árrés a gáz, és a villamos áram között szinte minimális, míg a kiépítési költségét tekintve sokkal előnyösebb választás az elektromos kazán.

Ugyan napjainkban a gázra, mint nyersanyagra elmondható, hogy a vele történő fűtés olcsóbb, mint elektromos árammal, viszont a kettő közötti különbség egyre csökken. Nem beszélve arról, hogy az elektromos kazánnal történő fűtést meglehetősen könnyen kombinálható akár egy napelemes rendszerrel, melynek a megfelelő méretezésével az üzemeltetési költség nagymértékben, akár nullára is csökkenthető.

Összességében tehát elmondható, hogy minden olyan helyen érdemes az elektromos kazán kiépítése, ahol nincsen kémény, vagy nem akarjuk kiépíteni, nincsen gázszolgáltatás, vagy nincsen lehetőség fa energiahordozó tárolásra. Akár a teljes lakás fűtésére, akár csak kiegészítő fűtésként alkalmazni, egy környezetbarát módszert megvalósítva.