Bruttó vagy szaldó elszámolás érvényes az otthonfelújítási támogatásra?

By in

Az egyik leggyakoribb kérdés, jogosan, hogy a bruttó vagy a szaldó elszámolás lesz érvényes azokra, akik az otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer telepítésére akarják felhasználni.

A jogszabályok szinte folyamatosan változnak, de jelen pillanatban azok, akik 2021. június 30. előtt kötik meg villamosenergia vásárlási szerződést, azokra még a szaldó elszámolás vonatkozik. A későbbi időpontokban megkötött szerződések esetében a bruttó elszámolás fog vonatkozni. De, ez csak a támogatást igénybe vevőkre érvényes.

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy az áramszolgáltatók ügyintézése nagyon lassú és bonyodalmas folyamat. Egyes szolgáltatóknál, akár több hónapot is kell várni, így érdemes minél hamarabb lépni, hogy beleessünk a szaldós elszámolásba. Számításaink szerint februárban mindenképpen el kell kezdeni a folyamatot!

A háztartási méretű napelemes rendszerek felszerelését követően a hálózathasználati szerződés megkötéséért, illetve a szerződéskötés időpontjáért a villamosenergia szolgáltató cég a felelős.


Mi a különbség a bruttó és a szaldó elszámolás között?

Az éves szaldós elszámolás nagy előnye, hogy az áramszolgáltató a megtermelt energia mennyiségét éves szinten számolja. Tehát a fogyasztás azért nullázódig ki, mert a nyáron megtermelt többlet kiegyenlíti a téli alacsony termelést. Ez egy nagyon „becsületes” elszámolás. Sajnos az Európai Uniós jogszabályok ezt nagyon korlátozni akarják. (Saját vélemény: persze megint a nagyvállalatokat kell támogatni, nem a kisembert)

A bruttó elszámolás esetében a megtermelt és elfogyasztott energia forintbeli összegét veszik figyelembe. Tehát, mi is fizetünk egy összeget kWh-ként és úgyszintén a szolgáltató. Hogy mennyit fog fizet a szolgáltató kWh-ként? Erről jelen pillanatban semmi tájékoztatás nincs, de az biztos, hogy kevesebbet, mint amennyit mi fizetünk a fogyasztásért.

Ha pozitívan állunk a bruttó elszámoláshoz, akkor remélhetőleg a különbség nem lesz nagy. Magyarország vállalta, hogy 2030-ig jelentősen csökkenti a széndioxid kibocsátását és ez csak a lakossági napelemes erőművek jelentős elterjedésével érhető el. Amennyiben, túl keveset fizetnének a betermelt energiáért, úgy biztosan sokan lemondanának a napelemekről.


A szaldó elszámolás megszűnése napelemes rendszerekre

Azok, akik önerőből telepítik a rendszert, maradnak a szaldó elszámolásban. Amit még tudni lehet, hogy a szaldó 2023. december 31.-ig marad érvényben. De akik rendelkeznek hálózathasználati szerződéssel eddig az időpontig, azok esetében megmarad az éves elszámolás az azt követő években is, abban az esetben, ha nem kell új hálózathasználati szerződést kötni.

Mikor kell kötni új hálózathasználati szerződést? Abban az esetben, ha megváltozik az ingatlan tulajdonosa, esetleg elhalálozik vagy változtatásra van szükség a napelemes rendszerben. Ha, ezeket az “eseményeket” elkerüljük, akkor maradunk a szaldó elszámolásban a rákövetkező években is.

Természetesen a jogszabályok folyamatosan változnak, így biztosat nem mondhatunk.


Telepítsek napelemet vagy sem?

A legnagyobb gond az, hogy a jogszabályok nem mondják ki, hogy mennyiért lesznek kötelesek az áramszolgáltatók megvenni a termelt energiát. Az otthonfelújítási támogatás viszont felezi a befektetett összeget tehát még bruttó elszámolás esetén is megéri a napelemes rendszer telepítése. Egy hatékony rendszer jelentősen csökkenti egy család kiadásait hosszútávon.

Amennyiben változások történnek a jogszabályokban a szaldó elszámolással kapcsolatban, illetve pontosabb híreket tudunk meg a bruttó elszámolással kapcsolatban, úgy frissítjük ezt a cikket.

Ismer másokat, akik hasznosnak találnák ezt a tartalmat? Ha igen, kérjük, ossza meg!