Norvég panel

A norvég panel, ahogyan a nevével is utal rá a skandináv ország egyik elterjedt fűtési módszere, mely egyre inkább nyer teret magának többi országban is.

Működéséhez elektromos áramra van szükség. A konvekciós fűtési elven alapul, tehát a berendezés alján beáramlik a hideg levegő, ott egy fűtőbetéten keresztül haladva felmelegszik, és mivel a meleg levegő felfelé áramlik, a készülék tetején távozik a felmelegített levegő. A fűtőbetét egy kerámia magos betét mely egy fémötvözetet tartalmaz. Működése közben soha sincsen izzásban, ez által egy nagyon biztonságos működést eredményez, és mivel nem izzik így nincsen olyan kellemetlen égett por szag sem, mint például amit egy konvektor esetében tapasztalható.

Legtöbb esetben rendelkezik a panel egy saját elektronikus termosztáttal, így amikor a szoba hőmérséklete elérte a megfelelő hőmérsékletet a termosztát kikapcsolja a fűtést. A termosztát révén az apró hőmérsékleti változásokra is reagál. Mivel gyorsan reagál a hőmérsékletváltozásra, könnyedén stabil hőmérsékleten lehet tartani a helyiséget. Ez által egy hatékony energiafelhasználást biztosít, hiszen kevesebb energiát igényel szinten tartani az adott hőmérsékletet, mint újra, és újra hidegebbről felfűteni. Általában 40-60 °C közötti hőmérséklet mérhető a fűtőtest kimeneti oldalán. Az egyéni elektronikus termosztátoknak köszönhetően minden helyiség hőmérséklete külön állítható.

Mivel nem tartalmaz semmi féle ventillátort, vagy motort csak a hőáramlást használja ki működése során, ez által rendkívül halkan, zajmentesen üzemel. Nem szívja, nem kavarja fel a port sem. Karbantartást nem igényel, estleges meghibásodása esetén is könnyebben szerelhető, javítható, mint egy konvektoros, vagy padlófűtéses rendszer, ahol egy komolyabb meghibásodás esetén az egész padlót fel kell szedni.

Elhelyezése a fűteni kívánt helyiség falára történik. Mennyezetre, padlóra nem szerelhető, hiszen, ha a padlóra helyeznénk el, nem tudná a megfelelő mennyiségű hideg levegőt megkapni alulról a rendszer. Legjobb hatásfok az ablakok alá történő telepítéssel érhető el. Nagyon gyorsan kiépíthető, egy nap alatt felszerelhető, pár csavarral falra rögzíthető, tömege meglehetősen kicsi. Egy fázisról működtethető, a konnektorba dugva, már üzemképes is, de egy megfelelő kialakítás esetén, nincs szükség konnektorra sem, a hálózatra közvetlen ráköthető.

A ház megfelelő szigeteltsége esetén alkalmazható fő fűtési rendszernek is. A beruházási költsége igen alacsony, hiszen elektromos árammal működik így nincs szükség gázcsövekre, kéményre a működéséhez melyek kiépítési költsége rendkívül magas, továbbá nem igényel gépészetet, gépészeti helyiséget sem, mely egy új ház építésénél fontos szempont lehet, hiszen hasznos alapterültet nyerhető vele.

Alkalmazható továbbá kiegészítő fűtésnek is. Amennyiben a lakás rendelkezik már egy fűtési rendszerrel, de például még nem szeretnénk minden szobát fűteni, vagy panelház esetén még nincs bekapcsolva a központi fűtés, viszont már melegebb hőmérsékletű szobára lenne szükség.

Ideális nyaralók, hétvégi házak fűtésére is, ahol csak időszakosan tartózkodunk, és nincs szükség, vagy akár lehetőség sem a drága gázfűtés kialakítására, viszont elektromos áram rendelkezésre áll.

Az újabb modellek már rendelkeznek WiFi-s vezérlési lehetőséggel. Emiatt még kényelmesebben beállítható a kívánt hőmérséklet akkor is, ha nem tartózkodunk éppen az adott helyiségben, így még hazafele menet is bekapcsolható a fűtés, hogy a házba érve már a megfelelő meleg fogadjon. Ez nagy előnyt jelent egy üdülő ház esetén is, ahol nincs szükség arra, hogy az egész fűtési szezonban üzemeljen a fűtés, de azt szeretnénk, hogy ne a megérkezés után kelljen felfűteni az egész lakást.

Habár az elektromos árammal való fűtés napjainkban még drágább, mint a gázzal való fűtés. Viszont a norvég panelek is összekapcsolhatók napelemes rendszerrel. Ennek következtében üzemelési költségük csökkenthető, de egy megfelelő méretezésű napelemes rendszerrel akár nullára csökkenthető üzemeltetési költsége.