Állami támogatás napelemes rendszer telepítésére az otthonfelújítási programmal

By in
Állami támogatás napelemes rendszer telepítésére az otthonfelújítási programmal

Tájékoztató a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának igénybevételéhez

A Kormány a gyermeket nevelő családok otthon-felújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján igényelhető egyszeri támogatással lehetővé teszi, hogy a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeiken javítsanak. Ehhez a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) közreműködésével a Rendeletben meghatározott feltételekkel a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthon-felújítási támogatás vehető igénybe 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig.

 

Az elmúlt időszakban jelentős változások léptek életbe a napelemes rendszerek támogatásával kapcsolatban. Országosan felfüggesztették a 0%-os MFB hitel pályázatot, illetve bejelentették, hogy a szaldós elszámolás 2024.01.01-ig tart, az ez után engedélyezett rendszerek az új elszámolásba kerülnek, illetve 2021.07.01-től kiállított áramszolgáltatói szerződések az állami támogatást csak az új bruttó elszámolással kapják meg.

Szerencsére a kormány egy új, kedvező lehetőséggel állt elő. 2021. január 1-től egy rugalmas otthonfelújítási programot indítanak el, amelyet igen sok féle lakásfejlesztési fel lehet használni, többek között az otthonok energetikai korszerűsítésre is.

Ebben a cikkben részletezzük szakterületünkhöz kapcsolódó napelemes rendszerek kiépítésének lehetőségét, milyen előnyökkel jár ez a támogatás azok számára, akik napelemet szeretnének telepíteni, illetve fűtéskorszerűsítésen is gondolkoznak, de elsőként kitérünk a program részleteire.

Mire lehet igénybe venni a támogatást?

Bármilyen olyan beltéri, és kültéri munkálatokra, ami egyértelműen az otthon megújítására vonatkozik pl.: helyiségek felújítása, közmű bekötés, fűtéskorszerűsítés, szigetelés, és természetesen a napelemes rendszer telepítése is.

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

 • 1 éves folyamatos TB jogviszony (maximum 30napos megszakítással, az utolsó 3 hónapnál álláskeresési járadékkal is igényelhető – ez a jelenlegi vírushelyzet miatt kifejezetten hasznos kiegészítés lehet számos család részére-),
 • Legalább egy gyereket kell várnia vagy nevelni a családnak (várandósság 12. hetétől, a gyermek 25 éves koráig érvényes), valamint legalább egy éve rendelkezzen lakóhellyel a felújtandó lakásban (kivéve magzat, egy évnél fiatalabb gyermek, az érintett lakás tulajdonjogának megszerzése egy éven belül történt),
 • Köztartozás mentesség szükséges.
 • Az ingatlan-nyílvántartásban lakás, vagy lakóház jelleggel nyillvántartott ingatlan, tanya, birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épült legyen a felújítandó lakás.

 

Miért jobb lehetőség, mint az eddigi napelemes pályázatok?

A 0% MFB pályázat nagyon népszerű volt, viszont sok extra költséggel járt (pl. pályázatíró, energetikus, közjegyző). Továbbá korlátozások voltak a napelemes rendszer méretére is (csak akkora rendszerre volt igénybevehető, amelyre ténylegesen az aktuális fogyasztás szerint szükség volt), és nem támogatott bizony fűtéskorszerűsítési megoldásokat sem pl. elektromos kazán, klímák felszerelését. Mindent összevetve kötöttebb támogatási mód volt, melyben extra költségeket nem lehetett bevinni.

Az otthonfelújítási program, azonban ennél rugalmasabb. Gyakorlatilag az összes keletkező költség felét visszakapjuk, mely megfelel a támogatás kritériumainak, ami rengeteg megtakarítás jelent egy család számára.

Az otthonfelújítási program keretén belül viszont 2021. június 30.-át követően megkötött villamosenergia vásárlási szerződés olyan elszámolást követel meg, amely az elszámolási időszaktól függetlenül Szaldó elszámolással nem képezhető, bruttó elszámolásra kerül.

Íme néhány példa költségekre, ha napelemes rendszert, illetve ha fűtésünket akarjuk korszerűsíteni.

 • Villanyóra korszerűsítés,
 • Villanyszerelési költségek,
 • Villanykazán, klíma, hőszivattyú, elektromos fűtőtestek megvásárlása,
 • Az új elektromos fűtés szerelési munkáinak költségei,
 • Egyéb a fejlesztéshez kapcsolódó lehetséges költségek pl. festés.

Ezeket a kiadásoknak a felét vissza igényelhetjük ha a munkaköltség, és az anyagköltség aránya eléri a legalább 25-75%-os arányt a teljes költséghez viszonyítva.

Így az árajánlataink között szereplő pl. 10kW-os rendszer Ár/érték bajnok csomagjában szereplő bruttó 2 974 975 Ft költségének  a fele utófinanszírozva támogatva lesz, így a tényleges költség mindössze 1 487 488 Ft-ra alakul, ezzel lényegesen rövidítve a megtérülési időt.

Miért ez a legjobb lehetőség napelemek telepítésére, és miért érdemes erre használni a támogatást?

Nem csak, hogy a napelemes rendszer felének költése utófinanszírozva visszakerül az igénylőhöz, melybe minden költséget el tud számolni (munkadíj/telepítési díj), hanem ez egy olyan beruházás, ami a támogatás után is hasznot termel (kiváltja a villanyszámlát, vagy akár a fűtésszámlát is).

Megjegyzés: A napelemes beruházás jelentősen növeli az ingatlan értékét, akár a beruházási költség 150 %-ával növeli meg az ingatlan értékét is.

Még több ötlet, hogyan használjuk fel az otthon felújítási támogatást napelem telepítésre

Természetesen nem kötelező olyan napelemes rendszer kiépítése, amely teljesen kiváltja a fűtést és a villanyszámlát. (Habár a nagyobb rendszerek olcsóbbak kW-ra vetítve.) Egy kisebb rendszerrel is jelentősen csökkenthetjük a rezsinket.

Néhány ötlet, hogyan használjuk fel a megtermelt elektromos energiát.

 • Fűtésrásegítés klímával, infrapanel, norvég panellel, stb.
 • Elektromos autó töltése.
 • Villanyszámla kiváltása.

 

Megjegyzés: Árajánlataink továbbá egy páratlan 1 évre szóló biztosítást is tartalmaz, mely nem csak a napelemekre, mint tárgyakra terjed ki, hanem műszaki meghibásodás okozta üzemszünet biztosítást is nyújt. Ennek keretében ha egy éven belül nem várt üzemszünet történik, akkor a biztosítás értelmében legfeljebb 10 napi üzemszünet esetén kártérítési összeget  fizet a Biztosító (Uniqa).

Összegzés

Az új lakásfelújítási program egy nagyszerű lehetőség a családok számára, hogy hatékonyabbá és modernebbé tegyék otthonaikat. A napelemes rendszer, illetve fűtés fejlesztés hatalmas előnye, hogy folyamatos megtakarítást jelent a családoknak hosszú éveken keresztül. A befektetett összeg többszöröse marad a család kaszájában.

Ha bármilyen kérdésed van a programmal, napelemmel vagy fűtéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Kérelem benyújtásának nyomtatványai

Napelem támogatás példa számítás az excel táblázatban.

Kérelem_nyomtatvány

Kérelem_1sz_nyilatkozat

Kérelem_2sz_nyilatkozat

Kérelem_3sz_nyilatkozat

Kérelem_4sz_nyilatkozat

Számlaösszesítő (Excel)

Számlaösszesítő (pdf)

Vállalkozási szerződés – minta (docx)

Vállalkozási szerződés – minta (pdf)