Szélgenerátor

A szélgenerátor a levegő mozgási energiáját, vagyis a szélenergiát hasznosítja. A levegő mozgása során a szélgenerátor lapátjait mozgásba hozva forgási energia jön létre, melyből használható villamos energia nyerhető ki. Működése során nincsen semmi féle káros termék, a szél kifogyhatatlan forrása miatt pedig megújuló energiaforrásnak számítanak.

A villamos energia előállítására történő hasznosítás során, lakossági szinten a szélgenerátorokat lehet alkalmazni. Jellemzően 2-10kW teljesítmény értékek között kaphatóak. Ezek részben, vagy teljesen is kiválthatják a villanyszálát.

Kialakítását tekintve két fő csoportra bontható: Vízszintes tengelyű, és függőleges tengelyű generátorok.

A vízszintes (hagyományos) tengelyű generátorral jellemzően magasabb teljesítmény nyerhető ki, de az irányát szabályozni kell a széliránynak megfelelően, viszont csúszógyűrűs csatlakozás miatt végtelen számú forgást elvisel vezetéktekeredés nélkül. Míg a függőleges tengelyű szélgenerátor előnye, hogy bármely irányból érkező szél esetén képes automatikusan működni, és kisebb légmozgás esetén is működésbe lép. Mindkét típusnak a működése teljesen karbantartásmentes. Váltakozó áramot termelő generátor.

Hasonlóan a napelemes rendszerekhez itt is megkülönböztethetünk szigetüzemű, és hálózatra csatlakozó szélgenerátort.
A szigetüzemű szélgenerátor esetében a termelt energia akkumulátorokban kerül tárolásra. Ennek a rendszernek a hátránya, hogy az akkumulátorok élettartalma rövidebb, mint a generátornak, jellemzően 5-8 éven belül cserélni szükséges, míg a generátor élettartalma a 25 évet is meghaladhatja. Viszont villamos hálózattól távol eső helyeken csak ez a típus alkalmazható, és akár egy napelemes rendszerrel közösen képes ellátni az összes villamos energia igényt.

A hálózatra csatlakozó típus esetében pedig nincs szükség akkumulátorra, a hálózatra történik kitáplálás, hogyha nem kerül helyben felhasználásra a termelt energia. Ehhez az alkalmazáshoz villanyóra cseréje szükséges, amely képes mérni a termelt, és a fogyasztott energiát, és a kettő különbségét kell a szolgáltató felé fizetni. A hálózatra csatlakozás emiatt a szolgáltatótól szükséges engedélyköteles.

Általánosságban elmondható, hogy a szélgenerátor teljesítménye, hatékonysága nagyban függ az elhelyezési lehetőségektől. Célszerű hegyvidékekre, dombokra telepíteni ahol magasabb szélmozgás figyelhető meg. A telepítés előtt mindenképp szükséges szélmérést végezni, hogy eldönthető legyen, érdemes-e az adott területre szélgenerátort telepíteni.