Klímák

Napjainkban számtalan háztartásban megtalálhatóak a légkondicionáló, klíma berendezések. Alkalmazásukat tekintve két fő funkcióra oszthatóak: hűtési, fűtési feladatok ellátása. A klímák elterjedésének okát a környezeti viszonyok megváltozása tette szükségessé.

Telepítése legelterjedtebben még a hűtési funkció ellátása miatt történik.

A városokban nyáron egyre növekvő hőség tapasztalható, az estére lehűlő levegő ellenére, a beton falakból, utakról tovább sugárzik a hő. Ennek következtében alkalmazkodnunk kell a változó hőmérsékleti viszonyokhoz, melyet legegyszerűbben a klímával tudunk megoldani.

A nem megfelelő, túl magas hőmérséklet szervezetünkre is károsan hat, egészségügyi problémákat okozhat. A hőség miatt koncentráló képességünk csökken, de a még esténként tapasztalható hőség is gondot okoz az elalvásban, alvászavart okozva.

Ezekre a problémákra tökéletes megoldást kínál a klíma, mely rengeteg előnnyel rendelkezik:

Rendkívül gyorsan elérhető vele a kívánt hőmérséklet, azt könnyedén tarja a megfelelő értéken, ennek következtében nincs nagy hőmérsékletingadozás üzemeltetése során. A legtöbb klíma felszerelhető wifi modullal, ez által a klíma egy telefonról is egyszerűen vezérelhetővé válik. Akár a munkából hazafelé tartva is bekapcsolható, kívánt hőmérséklet beállítható, így hazaérkezve már megfelelő hőmérsékleten vár a szoba vagy lakás.

Megfelelő szűrő berendezéssel vannak ellátva, ezáltal megvédi a lakást a kinti szennyeződésektől és a portól, de a pollenanyagokat is kiszűri, a szűrőbetétet célszerű évente egyszer tisztítani, melyet szakember végez, ennek költsége csak minimális.

A klíma használata nem csak családi házak esetén célszerű alkalmazni, hanem üzletekben, irodákban is. Hiszen azzal, hogy nyáron egy üzletben klíma üzemel, úgy szívesebben tartózkodik a vásárló az boltban, esetlegesen több időt tölt ott el, nagyobb eséllyel vásárol több dolgot.

Jelenleg még kevésbé terjedt el a klímák fűtési funkciója. Pedig ezek a berendezések manapság nem csak hűtésre alkalmazhatók, mint a legtöbb régebbi típusú klíma berendezés. Az inverteres klímák nagy megbízhatósággal, akár -15,-20°C fok mellett is megfelelően használhatóak fűtésre is.

Egy ház területének felmérésével, és az arra jól méretezett klímákkal, akár egy teljes lakás téli fűtése is megoldható. Nagy előnye, egy új ház kialakításánál, hogy nem igényel gépészetet, nincs szükség külön helyiség kialakítására ahová a különböző tartályok, kazánok kerülnének elhelyezésére, így sok hasznos alapterületet spórolhatunk meg. Továbbá nem szükséges kéményt kiépíteni, ezzel azok karbantartását, ellenőrzését, és további költségeket megtakarítva.

Rendkívül gyorsan, egy nap alatt felszerelhető, villamos hálózatra csatlakozik, elektromos árammal működik, tehát ha az egész ház fűtésére kívánjuk használni, akkor nincs szükség a gázvezetékek bevezetésére a lakásba, így azok költségeivel sem kell számolni.

További nagy előnye a klíma rendkívül minimális karbantartási költsége, és az esetleges keletkezett hibák javítási költsége. Szemben például egy padlófűtéses rendszerrel, ahol, ha valamilyen probléma, meghibásodás lép fel az egész padlószerkezetet bontani kell. A klímát akár évi egyszeri alkalommal is elég megfelelő módon kitisztítani, melyet szakember végez el. A korszerű légkondicionálók rendkívül halkan dolgoznak, hiszen a zajosabb eleme az inverter, házfalon kívül helyezkedik el.

Ezeket látva elmondható, hogy a klíma használata gazdaságos, költséghatékony, és környezetkímélő megoldás mind a hűtési, mind a fűtési megoldást tekintve. A klímákhoz szükséges villamos energia továbbá fedezhető akár egy napelemes rendszerrel történő kombinált használattal, így még inkább csökkenthető az üzemeltetési költsége. Viszont amennyiben a kellő mennyiségű napelemre nincs lehetőség, úgy tisztán a hálózatból vételezett energia esetén az áramszolgáltató lehetőséget biztosít egy úgynevezett H tarifás kedvezményes áramszolgáltatói díjszabásra, amely a téli időszakban igényelhető a klímára kötött mérőórával, így több tízezer forint is megspórolva.