Inverterek-a - Extreme Solar Webáruház

Az inverter a napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme. Az inverter feladata, hogy a panelek által megtermelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Továbbá, a napelemekből elérhető maximális energia kinyerése.

Két fő csoportba oszthatóak rendszertípustól függően:

  • Szigetüzemű inverter,
  • Hálózatra csatlakozó inverter.

A szigetüzemű inverter esetében nem kell megfelelni az áram szolgáltatói feltételeknek, többféle jelalakkal (négyszög, trapéz, módosított szinusz) rendelkező inverterek tartozhatnak ebbe a csoportba, melyek így számos kivitelezéssel kaphatók, jellemzően olcsóbbak a hálózatra csatlakozó társaiknál.

A hálózatra csatlakozó invertereknek meg kell felelnie az áramszolgáltató feltételeinek. Mivel a használt hálózati feszültség szinuszos jelalakban érkezik a háztartásokhoz, így az inverter is tisztán szinuszos jelalakú váltakozó áramot szolgáltathat, hogy az a hálózatra csatlakoztatható legyen.

Az inverterek elérhetőek mind 1 fázisú, mind 3 fázisú kivitelben is. Az egyfázisú inverterek jellemzően legfeljebb 5kW teljesítményig kaphatók, míg a felett háromfázisú invertereket kell alkalmazni.

A hálózatra csatlakozó inverterek estén további jellemző típusokat különböztethetünk meg:

  • Modul inverter,
  • String inverter,
  • Központi inverter.

A modul inverterket közvetlenül a napelemes panelekre szerelik. Jellemzően kis teljesítményű (100W-1kW) rendszerekben alkalmazzák.

A string inverter a legelterjedtebb típus. A sorosan egymáshoz kapcsolt panelekkel (stringgel) vannak összeköttetésben, ez által magas egyenfeszültségekkel dolgozik.

A központi inverter méretüket tekintve a legnagyobbak, jellemzően egy nagyobb külön helyiségben kerülnek elhelyezésre. Hátrányuk, hogy üzemzavar esetén, az egész napelemes rendszert üzemen kívül helyezi. Célszerű helyettük több string invertert alkalmazni.

A hálózatra csatlakozó inverterek működéséhez mindenképpen szükséges a szolgáltatói hálózat nyújtotta forrás, hálózatra csatlakozás nélkül nem üzemeltethetők.

A mai modern inverterek munkapont követéssel rendelkeznek, így az egy soros körben (stringben) rákapcsolt napelemekhez megtalálja azt a munkapontot, ahonnan a legmagasabb teljesítmény nyerhető ki.  Továbbá rendelkeznek (vagy bővíthetők) Wifi modullal. Melynek köszönhetően egy sokkal kommunikatívabb eszközzé válik. Az inverter adatokat gyűjt, melyet az internetre küld, ahol a felhasználó is könnyedén nyomon követheti a rendszer termelését, és elemezheti a kapott értékeket.